Babynaam kiezen - 8 dingen om op te letten - Kichinichi
  • Eigenzinnige ontwerpen
  • Met rubber stempels gemaakt
  • Bestel een proefdruk!

Hoe kies je een babynaam? 8 tips waar je op kunt letten


Check hier meteen onze lijstjes met: 
♦ Meisjesnamen ♦ Jongensnamen ♦ Unisexnamen ♦

 

Neem de tijd

Een babynaam kiezen is niet altijd eenvoudig. Sommige ouders hebben al vanaf de eerste dag de perfecte voornaam in hun hoofd waar anderen de beslissing nog maken in het kraambed. Allebei prima als je maar de tijd hebt genomen om er goed over na te denken want je kind zal de naam voor altijd dragen.

In principe mag jij helemaal zelf bepalen hoe je je kind noemt maar er zijn wel regels voor de paspoortnaam. Ook is het goed namen die je leuk vindt te checken op een aantal punten. Hieronder een paar goede tips die je kunnen helpen bij je keuze:

 

Tip 1 - Hou een lijstje bij

Maak een lijstje met jullie favoriete namen. Tijdens je zwangerschapsmaanden kunnen jullie er nieuwe namen bij schrijven of juist wegstrepen. Zo houd je mooi overzicht en blijven de favoriete namen over. Ook leuk voor later! Kinderen vinden het fantastisch om te weten hoe ze ook hadden kunnen heten of welke naam ze hadden gehad als ze van een ander geslacht waren geweest.

 

Tip 2 - Combinatie met de achternaam

Hoe klinkt de voornaam in combinatie met de achternaam? Het is altijd goed om de voor- en achternaam achter elkaar uit te spreken om te horen of het voor jullie goed klinkt. Let daarnaast op de klank, een voornaam laten rijmen op een achternaam vinden jullie nu misschien geinig maar bedenk dat dit ook voor onophoudelijke en vermoeiende grappen en grollen kan zorgen. 

Check ook of het geen ridicule combinatie oplevert, ook wel een 'schaamnaam' genoemd; Sam Bal, Jack Pot, Bente Bruijn of Indy Broekman. Hilarisch!! Of toch niet... 

 

Tip 3 - Aparte uitspraak of schrijfwijze

Jaylinn, Jaylyn, Jaelin, Jaelynne, Jaelynh, Jhelynn. Hoe een naam geschreven of uitgesproken moet worden is helemaal aan jullie. Misschien hebben jullie de naam voor jullie baby wel zelf bedacht. Een aparte schrijfwijze kan er mooi uitzien maar denk aan je kind; iedere keer je naam opnieuw moeten spellen of uitspraak moeten verbeteren is natuurlijk no fun. Wel iets om over na te denken.

 

Tip 4 - Een naam heb je voor het leven

Catootje, Binckie, Fientje. Superschattig voor je kleintje maar is dat straks als volwassene ook nog leuk? Het is geen aanrader om ‘verkleinnamen’ te laten noteren als paspoortnaam. Je zou in plaats daarvan de naam als roepnaam op het geboortekaartje kunnen vermelden.

Hetzelfde geldt voor bijzondere namen zoals: Apple, Baloe, Grover, Bikkel etc. We willen alleen maar zeggen, think twice! Ook hier is het een beter idee een andere (eerste) naam te geven voor in het paspoort dan kan je kind later zelf kiezen.

 

Tip 5 - Wat betekent de naam van je baby?

Check online wat de betekenis van een naam is. Namen die al wat langer meegaan hebben vaak een religieuze of historische achtergrond. Voorkom dat je een naam kiest met een betekenis die totaal niet bij jullie past.

En heeft je favoriete naam geen rare betekenis in een andere taal? Mensen zijn tegenwoordig zo mondiaal georiënteerd dat het geen overbodige luxe is om dit even na te gaan.

 

Tip 6 - De afgekorte versie van je babynaam

Het is mens eigen om namen af te korten. Je kunt alvast nagaan hoe de naam afgekort zal of kan worden. Vind je Sarah prachtig maar Saar verschrikkelijk? Dan is een andere (eerste) naam wellicht een betere keuze.

Geef je je baby meerdere voornamen let dan ook even op of de intitialen van je zorgvuldig bij elkaar gezochte namen, samen geen raar woord vormen en/of dat het niet dezelfde zijn als van een ander gezinslid. Dat kan voor verwarring zorgen.

 

Tip 7 - Top 10 babynamen

Elk jaar wordt er een officiële lijst met de meest gegeven babybnamen van afgelopen jaar gepubliceerd. Bedenk dat als je je kind een trendnaam uit de top van de lijst geeft dat er dan een redelijke kans bestaat dat jouw kind later enkele naamgenootjes in de klas of op de sportclub tegenkomt.

Op de site van de SVB kun je checken hoe vaak jouw favoriete voornaam de laatste jaren is gegeven.

 

Tip 8 - Associaties bij namen

Het is is handig om de naam die je wilt geven even te googelen. Het zou kunnen dat er iets naars kleeft aan je favoriete naam. Denk aan de naam Harvey, een paar jaar geleden nog behoorlijk populair. De namen Joran en Volkert hebben ook een bijsmaak gekregen en welk meisje wordt er nog Pamela genoemd?

Soms zul je een naam mooi vinden, maar zullen veel mensen er geen positief gevoel bij hebben. Dit kan afstralen op je kind.
Helaas kan je babynaam ook achteraf een nare associatie krijgen zoals in het geval met de meisjesnaam Isis. Tja... Dat is natuurlijk balen.

 

♦ En wist je...

dat de ambtenaar van de burgerlijke stand kan weigeren een voornaam te accepteren? Dit kan als de naam zijns inziens aanleiding geeft tot verwarring of ongepast wordt bevonden. Denk aan bizarre, lachwekkende of aanstootgevende namen. Maar ook een voornaam geven die alleen bekend staat als achternaam is niet mogelijk. 
Als de ouders geen andere naam willen kiezen dan kan de ambtenaar het kind zelf een naam geven.

 

Terug naar babynamenpagina