Zo werkt onze online ontwerptool (ook wel designtool of editor genoemd)
Zelf een geboortekaartje ontwerpen is superleuk maar niet iets dat je iedere dag doet. Hoe begin je en hoe werkt de ontwerptool van Kichinichi eigenlijk?
Hieronder vertellen we je stap voor stap hoe jij zelf jouw unieke geboortekaartje kunt ontwerpen met een bestaand Kichinichi kaartje als basis of een blanco kaartje voor geheel eigen ontwerp.
Sommige dingen spreken voor zich en er zijn ook een aantal dingen die handig zijn om te weten voor je aan de slag gaat of er niet helemaal uitkomt.

Uitleg van de knoppen
Rechts bovenin zie je vier knoppen met een icoontje:
- Vierkantje = de achtergrond of achtergrondkleur varanderen. Per zijde kan je de kleur veranderen.
- T = verander het lettertype
- Bloem = toevoegen van illustraties uit de beeldbank
- Camera = uploaden eigen afbeelding
Uitleg van de lijnen in het scherm
Links bovenin zie je twee vierkantjes die je aan en uit kunt klikken. Om het kaartje heen zie je een grijze rand en in het midden een zwarte lijn.
- Toon raster: klik deze aan als je het raster wilt zien, dit kan helpen bij het uitlijnen en rechtzetten van alle elementen op je kaartje. Bij inzoomen zie je twee donkere lijnen precies in het midden van het kaartje.
- Toon veiligheidsmarge: deze is altijd handig om aan te zetten, zo weet je zeker dat je niet te dicht bij de rand komt en alle belangrijke elementjes binnen het ontwerp blijven. Deze stippellijn wordt niet gedrukt.
- Grijze rand: dit is de afloop, het gedeelte wat afgesneden wordt van het kaartje. Als je een kleur, achtergrond of illustratie door wilt laten lopen zorg er dan voor dat het over deze grijze rand heen komt.
- Zwarte lijn in het midden: Dit is de vouwlijn, dus precies het midden van het kaartje. Deze wordt ook niet gedrukt maar helpt jou bij het ontwerpen.

Verschillende zijdes van het kaartje
Bij een enkel kaartje zie je bovenin het scherm twee kanten: de voorkant en de achterkant. Klik op de zijde die je wilt aanpassen, deze wordt blauw en je kunt aan de slag.
Bij een dubbel kaartje ziet het er net even anders uit. Er zijn dan vier pagina's van het kaartje dat je invult.
♦ Let op de eerste pagina die je vult is de achterkant van het kaartje, de tweede de voorkant. De voor- en achterkant en de binnenkant horen bij elkaar.
Voorkant (links, 1 van 4): achterkant van het dubbele kaartje
Voorkant (rechts, 2 van 4): voorkant van het dubbele kaartje
Achterkant (links, 3 van 4): binnenzijde links van het kaartje
Achterkant (rechts, 3 van 4): binnenzijde rechts van het kaartje.
Achtergrond toevoegen
Wij gebruiken voor onze geboortekaartjes voornamelijk kleuren als achtergrond. Hier leggen we uit hoe je de achtergrondkleur kunt veranderen.
Ga naar het vierkantje (bij de knoppen rechts) klik op de + bij achtergond, je krijgt nu een pop up te zien met alle Kichinichi kleuren. Kies je favoriete achtergondkleur. Nu kun je kiezen voor plaats op de volgende zijde of plaats over alle zijdes.
Liever een andere kleur? Bijvoorbeeld een kleur die je ergens anders hebt gezien. Dat kan ook, vul daarvoor de kleur (hex)code in. Deze code kun je herkennen aan het # teken dat ervoor staat.
Op de website imagecolorpicker.com/nl kan je zelf de juiste kleurcode uit een eigen afbeelding halen. Voer de hex code in bij kleur code in de ontwerptool, op enter klikken en de kleur wordt aangepast.


Illustraties uit de beeldbank toevoegen
Wij hebben een beeldbank vol met prachtige illustraties allemaal gemaakt met handgesneden stempels. Hiermee geef je het geboortekaartje precies de sfeer die jij wilt. Onze beeldbank is ingedeeld in verschillende categorieën zodat je snel kunt vinden wat je zoekt. Wil je bijvoorbeeld een lief diertje op het kaartje of liever een bloem of een combinatie? Het kan allemaal. Bijna alle illustraties uit onze beeldbank kun je zelf een andere kleur of een glanzend folie laagje geven. De illustraties die omkleurbaar zijn, hebben een zwarte kleur.
We hebben ook een aantal illustraties al gekleurd, vaak met meerdere kleuren, deze zijn niet omkleurbaar. Wil je andere kleuren? Geen probleem, neem hier contact met ons op en we helpen je graag.
Hoe plaats je een illustratie in de editor:
- Ga helemaal rechtsboven in de editor naar het icoontje met de bloem en klik vervolgens op de + illustratie
- Er verschijnt een pop up waar je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Kijk rustig rond welke bijzondere elementjes we allemaal hebben en kies jouw favorieten!
- Selecteer de illustratie die je wilt en klik op plaatsen.
- Met het blauwe kader kan je het elementje in de hoeken schalen en roteren.
- Met de functie spiegelen kun je het elementje horizontaal of verticaal spiegelen
- Met transparantie kun je de doorzichtigheid aanpassen.
Tekst toevoegen
Om tekst toe te voegen klik je rechtsboven op het icoon met de T, klik op + voeg tekstvak toe.
♦ LET OP! Klik met je muis op de T links boven op het blauwe kader, er verschijnt nu een wit vak waar je in kunt typen.
Je hebt een aantal opties die je nu kunt gebruiken:
- Lettertype aanpassen
- Lettergrootte aanpassen
- Kleur aanpassen
- Uitlijnen van de tekst (rechts, midden of links)
- Transparantie
- Schaduw
- Roteren
- Uitlijnen op zijde. Hiermee kan je de tekst netjes in het midden uitlijnen.
En natuurlijk een leuke tekst bedenken. Denk om de spelling ;-)
♦ 2 Tips om te voorkomen dat je tekst er heel anders uit komt te zien dan je bedoelde
- Kopieer en plak geen tekst in het kaartje dat van een ander bestand komt, zoals word, excel, etc.
- Voeg geen (onbestaande) speciale karakters toe zoals een ander alfabet of speciale symbolen.


Kleuren aanpassen en folie toevoegen
Je kunt in de toolbar zien of het mogelijk is een kleur aan te passen. Als er een kleurvlak verschijnt, kun je een andere kleur selecteren. We hebben een mooi kleurenpalet maar je kunt ook je eigen kleuren kiezen door een hex code in te voeren (deze kun je herkennen aan het teken: #). Met imagecolorpicker.com/nl kun je zelf de kleurcode uit een eigen afbeelding halen. Voer de hex code in bij kleurcode, klik op enter en de kleur wordt aangepast.
Folie is op veel van onze geboortekaartjes toepasbaar. Onderaan het kleurenpalet staan 6 folie kleuren die je kunt kiezen. Glanzende folie op een kaartje is prachtig maar ook een bewerkelijk proces. Je vindt er alles over op de pagina glanzende folie.
Uitlijnen illustraties en tekst
Je kunt de teksten uitlijnen op 2 manieren.
- Met het raster
- Met de functie 'Uitlijnen op zijde' en de x-as en y-as
Het raster
De makkelijkste manier is door het raster aan te zetten (linksboven) en in te zoomen op het kaartje (rechtsboven). Dan kan je de tekstvakken mooi op de lijnen plaatsen. Bijvoorbeeld door de tekst links en rechts van het kaartje op dezelfde lijn te zetten.
Precies in het midden plaatsen? Gebruik uitlijnen op zijde. Deze functie verschijnt als je het element selecteert.
Functie Uitlijnen op zijde
Met de functie ‘Uitlijnen op zijde’ kan je de juiste x-as en y-as invullen van je tekstvak of illustraties. Handig om verschillende elementen precies onder elkaar te zetten.
Lagen paneel
Tot slot, het lagen paneel, deze vind je rechts onderin. De editor werkt met veschillende lagen en hier vind je ze terug, tekst, illustraties en achtergrond.
- Wil je een element verschillende keren op het kaartje bijvoorbeeld een ster of wolkje, klik je op laag kopiëren.
- Met de pijltjes kun je de lagen van plaats laten wisselen dus naar boven of naar onderen verplaatsen.
- Met de prullenbak verwijder je een laag.
- Met het slotje zet je lagen vast zodat ze niet meer te verschuiven zijn. Dit kan handig zijn als je veel elementen op het kaartje hebt.
Wow je hebt het tot het einde gehaald!! Nu gaat het vast en zeker lukken met het ontwerpen in de editor. Mocht je toch ergens niet uitkomen? Stuur ons een mailtje, we helpen je graag verder!